Hozzávalók: |
Elkészítés: |
vöröskáposzta,
ecet, só, pirospaprika |
´Apró, de keményfejü piros káposztát vágjunk fel czikkekbe. Tegyünk tele káposztával egy 4 literes ugorkás üveget, hintsünk közé egy kávéskanál szép veres paprikát és egy kanál sót; azután öntsük az üveget tele nem igen erős eczettel; kössük be az üveg száját hólyag-papirral, tegyük a kamarába, egy hét mulva már használni lehet akár miféle pecsenyéhez; férfiak által igen kedvelt saláta ez, mely nem áll el tovább, mint legfeljebb 2-3 hétig. Hanem mindég lehet ujra késziteni, mert káposzta van egész télen.´ - Így szól az eredeti recept Zilahy Ágnes tollából. Én így csináltam: A káposztát megtisztítottam, megmostam, torzsáját kivágtam és 3-4 cm-es kockákra vágtam. Beletettem tisztára mosott befőttes üvegbe, és rászórtam a pirospaprikát. 5 literes üveghez 2 evőkanálllal, 3 litereshez egy is elég, 7 decishez csak egy mokkáskanálnyi. A felöntőlé elkészítésénél egy liter vízhez egy csapott evőkanál sót tettem, az ecetet nem mértem, kóstolással állítottam be; amikor úgy éreztem, most épp jó, tettem utána még egy evőkanálnyit (literenként). Nagyon finom, ropogós savanyúság lett belőle, a káposzta összes vitaminjával, antioxidáns és egyéb egészséges alkotóelemeinek teljes megtartásával, hiszen nem főztük, nem nyomkodtuk, nem reszeltük. Mit mondjak, bejött az összetevők adagolása is, a két hétdecis üveg két hetet állt a hűtőben, és amikor felbontottuk, fergeteges tempóban fogyott, nemcsak a férfiak, de a család nőtagjai is üdvözült mosollyal ropogtatták. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes. |
Alapanyagnak használtam fel egy nagyon finom babsalátához. Szuper volt!
Kiprószáltam én is és egyszerűen FANTASZTIKUS!!!